Kdo by nemiloval šunku. Patří k těm klasickým českým pokrmům. Dostala se tak do skupiny se svíčkovou či s vepřo-knedlo-zelo. Mezi nejlepší šunky patří i Pražská šunka, která se dlouhých šest let snažila dostat na seznam Zaručených tradičních specialit. Pražská šunka je nyní důkazem, že když se o něco dlouho usiluje, nakonec se to podaří. Po dlouhých šesti letech se totiž šunka skutečně dostala na seznam specialit, za což si zaslouží poklonu.
Na seznam Zaručených tradičních specialit se nedostane jen tak nějaká potravina. Každý výrobek musí splňovat určitě podmínky, musí být skutečně kvalitní. A Pražská šunka, tedy výrobek z vepřové kýty, se nyní dočkal. Po dlouhých šesti letech byla jeho receptura zaregistrována Evropskou komisí.
Pražská šunka tedy konečně po dlouhých šesti letech splňuje přesnou recepturu a technologie výroby.
Má rovnou tři varianty
Logo Zaručené tradiční speciality Evropské unie najdete hned na třech výrobcích Pražské šunky. Najdete ji na Pražské šunce od kosti, která se od jiných šunek odlišuje způsobem výběru surovin a opracováním surovin. Dále pak na Pražské šunce bez kosti zauzené, která je vejčitého až válcovitého tvaru, a dále na Pražská šunka-konzerva, což poznáte na první pohled.
Pražská šunka už od 19. století
Pražská šunka je dlouhý byznys, který se zapsal do podvědomí. Funguje už od 19. století a je to jeden z nejznámějších českých potravinářských produktů. Původem je skutečně z České republiky a dle názvu je jasné, že pochází z našeho hlavního města, tedy z Prahy.
I díky tak dlouhé historii se podařilo výrobek zařadit do seznamu Zaručené tradiční speciality Evropské unie. Jedním z požadavků je totiž prokázané používání na trhu po dobu dlouhých třiceti let, což velice oblíbená a hojně kupovaná Pražská šunka z vynikající vepřové kýty rozhodně splňuje.