Tipy pro všechny zahrádkáře, které ocení nejen s příchodem jara

I když teprve začala zima, někteří lidé se už těší na příchod jara, které je sice nyní v nedohlednu, ale čas plyne jako splašený, tudíž lze říct, že jaro přijde opravdu hned. Pokud patříte k lidem, kteří se těší na jaro už jen z toho důvodu, že opět budou moct na svou zahrádku leccos zasít, už nyní pro vás máme několik tipů, které si můžete prostudovat, když budete čekat na dlouho očekávané jaro. Tipy jsou určené pro všechny zahrádkáře, kteří se už nemohou dočkat, až zasadí první semínko do prosluněné půdy. 

Jak zalévat zeleninu 

Pokud se vám letos na zahradě neurodilo zrovna mnoho zeleniny, možná byl problém v tom, jak jste zeleninu zalévali. Každý člověk přece ví, že se musí zelenina zalévat ke kořenům a ne na listy. Sluníčko by listy mohlo rázem spálit nebo by došlo k uhynutí listů, tudíž k úhynu celé zeleniny. Z vrchu na zeleninu může padat maximálně májový deštík, vy však volte zalévání ke kořenům, což ocení hlavně rajčata, cuketa nebo okurky. Tím se navíc vyhnete houbovým chorobám. 

Taky při zalévání platí, že raději zalévejte vydatně a méněkrát v týdnu než denně a jen tak aby se neřeklo. Vodu volte ideálně odstátou, měkkou, ta zelenině vyhovuje. 

Nezapomínejte na mulčování 

Mnozí zahrádkáři zapomínají během zahrádkářské sezony na mulčování. Mulčováním se zajistí vhodná teplota půdy, půda se tak nebude přehřívat a nebude se z ní odpařovat voda ve velkém. Dalo by se tedy říct, že mulčování je proti suchu.  

Mulčovat lze různými vrstvami materiálu, vhodná je třeba posekaní tráva, která se hodí například pod rajčata. Vhodná je samozřejmě i sláma nebo kamínky či kartony. 

Odplevelování základ úspěchu 

Pokud se chcete radovat z opravdu bohaté úrody, měli byste půdu pravidelně odstraňovat plevel. Plevel totiž bere zelenině nejen vláhu, ale také krade z půdy potřebné živiny.